top of page

Transformatie van 
organisaties

We leven op een scharnierpunt in de tijd, waarin organisaties hun rol en betekenis opnieuw moeten definiëren. Oude zekerheden maken plaats voor paradoxen die vragen om het gelijktijdig omarmen van ogenschijnlijk tegenstrijdige eisen: stabiliteit én wendbaarheid, efficiency én innovatie, controle én autonomie. Dit stelt senior executives en hun teams voor fundamentele vragen: wie willen we zijn? Wat is onze betekenis in een veranderende wereld? Hoe blijven we trouw aan onszelf terwijl we ons aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid?

Ik begeleid organisaties bij het vinden van hun antwoorden op deze vragen. Samen realiseren we de veranderingen die nodig zijn om deze antwoorden waar te maken. Geen one-size-fits-all benadering, maar een unieke aanpak die gericht is op het versterken van de wendbaarheid en veerkracht van de organisatie.

​​​

​Als een curator die met zorg een collectie samenstelt, kies ik de ‘eenheden van verandering’ die het verschil maken. [1] Mijn kracht ligt niet in het bieden van kant-en-klare oplossingen, maar in het blootleggen en doorbreken van ingesleten patronen, het signaleren van blokkades en het creëren van de ruimte waarin de beoogde veranderingen en de daarbij aansluitende organisatiecultuur kunnen ontstaan en groeien.

​

Transformatie gaat verder dan alleen cultuurverandering. Het gaat om een fundamentele herbezinning van alles wat een organisatie vormt en is — van het verkennen van mogelijke toekomsten en het kritisch bevragen van haar fundamenten, zoals betekenis, strategische koers en de relevantie van processen, structuren en werkwijzen, tot het daadwerkelijk doorvoeren van de veranderingen die nodig zijn om wendbaar en relevant te blijven in een wereld die continu in beweging is. Snelle, oppervlakkige oplossingen zijn niet het antwoord. Wat nodig is, is een holistische benadering die meebeweegt op de complexiteit en dynamiek van de transformatie. Dit is meteen de essentie van mijn aanpak, die met vier kernprincipes de basis legt voor betekenisvolle transformatie:​

 

Interdisciplinair, omdat antwoorden op complexe vraagstukken nooit uit één discipline komen. Als curator combineer ik inzichten uit uiteenlopende werelden, zoals antropologie, psychologie, filosofie en kunst [2].

 

Emergent, omdat organisaties sociale systemen zijn. Elke interventie beïnvloedt de spontane dynamiek van dat systeem, vaak op onvoorspelbare manieren. Daarom creëer ik bewust de ruimte voor nieuwe inzichten en tussentijdse veranderingen.

​

Dialoog, omdat onderzoekende gesprekken de sleutel zijn tot échte vernieuwing. Ze bieden een veilige ruimte voor het doorbreken van patronen, bevragen van aannames en ontdekken van nieuwe perspectieven.

​

In residence, omdat intensieve betrokkenheid cruciaal is om de unieke dynamiek en cultuur van een organisatie te doorgronden. Door mezelf volledig onder te dompelen ontstaat een diep begrip van wat nodig is voor duurzame verandering.

​​​​

Wil je meer weten over deze vier pijlers en hoe ik organisaties begeleid bij hun transformatie? Kijk dan hier.

​

Voor organisaties die:

  • zichzelf opnieuw willen uitvinden en de moed hebben om fundamentele vragen te stellen over hun betekenis, toekomst en koers;

  • niet alleen willen overleven, maar juist willen floreren door wendbaarheid, veerkracht en samenwerking over grenzen heen diep in hun DNA te verankeren.

​​​​​

​Benieuwd hoe mijn aanpak jouw organisatie kan helpen? Laten we een vrijblijvend gesprek voeren om te verkennen wat jouw organisatie nodig heeft om relevant en veerkrachtig te blijven. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe we jouw transformatie tot een succes kunnen maken.

[1] Gesprekken zijn de kleinste eenheden van veranderingen en geen enkele transformatie of cultuurverandering slaagt zonder. Soms nemen ze andere vormen aan, zoals workshops of een programma. Verder put ik uit een rijke bibliotheek met inzichten en methodieken uit uiteenlopende disciplines, waaronder antropologie, psychologie, leiderschaps- en organisatieontwikkeling. Ook poëzie, kunst en filosofie spelen een essentiële rol, omdat zij deuren openen naar ongekende perspectieven en ons (wereld)beeld kunnen laten kantelen.

[2] Mijn werk beweegt zich veelal in de tussenruimtes van wat doorgaans wordt gezien als afzonderlijke disciplines: ontwikkelingspsychologie, culturele- en bedrijfsantropologie, cognitie- en complexiteitswetenschap, maar ook (klassieke) filosofie, kunst, architectuur, literatuur en poëzie. Al deze werelden, hun raakvlakken en onderlinge verbanden beïnvloeden mijn denken en komen terug in mijn werk met senior executives, leiderschapsteams en organisaties.

bottom of page