top of page

5 essentiële workshops

[Afbeelding] Ladderlabyrinth, 1971, Constant (olieverf op doek, 165 x 175 cm). Christie’s Amsterdam.

Vijf workshops waarin de kunst van het onderzoekende gesprek samenkomt met de creativiteit van interactieve werkvormen en momenten van zelfbeschouwing. Het zijn diepgaande verkenningen van essentiële thema’s die leiderschapsteams helpen navigeren door een vloeiende wereld waarin zekerheid en stabiliteit steeds vaker illusies zijn.

Doorbreken van ingeslepen denkpatronen 

Onze denkpatronen bepalen hoe we onszelf, de ander en de wereld begrijpen. Het zijn mentale ankerpunten. Maar nu de complexiteit en vervlechting van onze uitdagingen nieuwe manieren van kijken en denken vergen, houden die ankerpunten ons vast in een wereld die verdwijnt. [1] Alleen door ze los te laten, kunnen we vooruitkomen en betekenisvol vernieuwen. [2]

​​​​​Herken ingeslepen denkpatronen — Benut de cognitieve diversiteit van je leiderschapsteam — Kijk vanuit nieuwe, uiteenlopende perspectieven

Verkennen van mogelijke toekomsten 

Er bestaat niet zoiets als dé toekomst, iets wat hoe dan ook gebeurt en waaraan we willoos zijn overgeleverd. In plaats daarvan zijn meerdere toekomsten mogelijk die we kunnen verkennen en beïnvloeden in het hier-en-nu. [3]​ Dit inzicht maakt ons wendbaar en zorgt ervoor dat we voorbereid zijn, wat er ook gebeurt.

Verken mogelijke toekomsten — Ontdek waar en hoe je invloed kan uitoefenen — Bereid je optimaal voor, ongeacht hoe de toekomst eruitziet​

(Her)vinden van betekenis

Nu onzekerheid de norm is geworden, is de betekenis van onze organisatie, haar bedoeling, een betrouwbare gids. Deze betekenis, die nadrukkelijk ook sociaal-maatschappelijke en ethische dimensies heeft, geeft richting aan onze keuzes en ons handelen. Het is bovendien een onuitputtelijke bron van inspiratie.

​Herontdek de bedoeling van de organisatie — Verken hoe die je keuzes en beslissingen beïnvloedt — Breng hem tot leven in de organisatie​

Leiderschap in onzekere tijden 

Als A niet langer vanzelfsprekend naar B leidt en eenduidige antwoorden schaars zijn, moeten we nieuwe patronen en verbanden leren herkennen en onze uitdagingen vanuit uiteenlopende perspectieven belichten. We moeten kunnen omgaan met tegenstrijdigheden en paradoxen en beslissingen durven nemen zonder dat we alles (kunnen) weten.

Begrijp hoe onzekerheid je werk beïnvloedt — Leer omgaan met ambiguïteit en onzekerheid — Ontwikkel veerkracht en de moed te beslissen zonder alles te weten​​

Leiderschap, ethiek en morele dilemma’s 

Besluitvorming wordt steeds complexer en leiderschapsteams laveren tussen uiteenlopende, vaak tegenstrijdige belangen. Voor het vinden van een goede balans is een ethisch kompas onmisbaar. Het biedt houvast bij het nemen van genuanceerde besluiten, waarbij de veelheid aan belangen en zienswijzen zorgvuldig en vanuit een breed perspectief wordt afgewogen.

Breng de ethische waarden van je organisatie in kaart — Duik diep in morele dilemma’s — Maak ethiek een integraal onderdeel van leiderschap en cultuur

Praktische informatie

Duur Deze thema’s vragen tijd en ‘ruimte’ en daarom bestaat elke workshop uit twee, liefst achtereenvolgende dagen. Dag 1 is voor verkenning, dag 2 voor verdieping.

Locatie Altijd in een inspirerende, externe omgeving die een fysieke en mentale afstand van de dagelijkse routine garandeert.

Combinaties De thema’s zijn tevens bouwstenen voor een meerdaagse off-site of een retreat waarin meerdere thema’s worden gecombineerd. Maar ook voor een in-company programma dat volledig is afgestemd op de unieke context van de organisatie. Een voorbeeld hiervan is Waysfinding. Gebaseerd op drie pijlers — verkennen van mogelijke toekomsten, (her)vinden van betekenis en navigeren in complexe systemen — versterkt het de wendbaarheid en het aanpassingsvermogen van zowel het leiderschapsteam als de organisatie.


Benieuwd hoe deze workshops je leiderschapsteam kunnen transformeren? Neem dan contact op.

[1] Piet Mondriaan’s Compositie met groot rood vlak, geel, zwart en grijs en blauw en Jackson Pollock’s Number 14: Gray vormen samen een beeldende metafoor voor de verschillen tussen het traditionele, lineaire wereldbeeld en de vloeiende ‘nieuwe’ wereld.

[2] Het ontdekken van nieuwe manieren van kijken en denkenis de kern van transformatieve coaching.

[3] De Zwitserse filosoof Peter Bieri omschrijft dit als volgt: “alsof wij aan de oever van de onstuimige levensrivier zitten en berustend en gelaten moeten toezien wat deze aanricht. Maar zo is het niet. Als personen die willen, beslissen en handelen zijn wij ín de rivier, of liever: we zíjn de rivier” (Het handwerk van de vrijheid, Wereldbibliotheek, 2006)

bottom of page